preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Svetový deň kultúrnej rozmanitosti je čas, ktorý poskytuje príležitosť na podporu záujmu o svetové kultúry, vzájomný dialóg, porozumenie atď. Stáva sa impulzom pre organizovanie kultúrnych podujatí a aktivít, rozvoj cestovného ruchu a ochranu kultúrneho dedičstva. V tomto duchu sa v dňoch 28. a 29. októbra 2019 na pôde Gymnázia Jána Adama Raymana zorganizovali Dni kultúrnych rozmanitostí.

Na príprave sa podieľali dve pani profesorky - Mgr. Z. Petrovská a Mgr. Ľ. Tobiášová-Rovňáková, ktorým celá príprava tejto akcie trvala vyše mesiaca. Pani profesorka Petrovská prezradila: „Pomáhal nám aj tím žiakov, ktorí sa ochotne podieľali nielen na príprave kultúrneho programu, ale pomohli aj s výzdobou, hudbou či fotením.

V pondelok 28. októbra bol tzv. Britský deň. Čierne nohavice alebo sukňa a biela košeľa tvorili pondelkový „dresscode“, ktorý si každý prispôsobil podľa svojho šatníka. Na hodinách cudzích jazykov žiaci diskutovali o témach ako sú školské uniformy, školský systém v Británii a podobne. Cez veľkú prestávku sa v jedálni školy podával čierny čaj s mliekom, ktorý žiaci pili z vlastných šálok. Tretí rok sa GJAR pýši svojim titulom Zelenej školy, a tak aj takýmto gestom sa snaží pomôcť našej planéte. Na obed bolo ako inak „fish and chips“.

Utorok ráno sa niesol v duchu trojkombinácie kultúr - francúzskej, nemeckej a ruskej. Každá predstavovala jeden z cudzích jazykov, ktoré si tunajší žiaci môžu voliť ako druhý jazyk. „Francúzi“ chodili po chodbách v tzv. le style de la Parisienne chic alebo sa nahodili do prúžkovaného a ako doplnky si zvolili baretky a dlhé šály. Tí, ktorí zastupovali Nemecko a Rusko, si našli v skrini oblečenie vo farbách vlajky alebo si obliekli kúsok vyšívaný tradičnými národnými krojovými prvkami. Počas hodín francúzskeho jazyka prebiehalo rovesnícke vyučovanie o mobilitách žiakov GJAR v Paríži, Nimes a Aalene v rámci projektu Erazmus+2018 - 2020. Na hodinách nemčiny žiaci riešili kvízy, atmosféru na ruštine spestrilo posedenie pri samovare. Cez prestávky sa vo vestibule školy premietali fotky z exkurzie vo Viedni a prezentácie o Rusku. K bohatému programu sa vyjadrila aj pani riaditeľka Mgr. Kundľová:„Dni kultúrnej rozmanitosti určite odrážajú aj kvalitu výučby cudzích jazykov na našom gymnáziu. Veľmi ma teší, že v rámci týchto dní sa uskutočňuje aj pestrý a zaujímavý program popoludní a večer.

Ako vyvrcholenie týchto dní sa v popoludňajších hodinách konal Večer kultúrnej rozmanitosti. Na príprave tohto podujatia sa podieľali okrem učiteľov aj školská firma „Mudrooňka, JA Firma“ a kuchársky tím jedálne. Spolu prichystali občerstvenie pre všetkých zúčastnených. Staršie žiačky z programu „Škola bez nenávisti“ si pripravili wokshopy pre mladších žiakov. Zámerom týchto aktivít bolo hravou formou učiť mladších vzájomne sa rešpektovať. Atmosféru rovesníckeho vzdelávania priblížila jedna zo žiačok: „Dalo mi to skúsenosti, keďže to bolo naše prvé rovesnícke vzdelávanie. Žiaci v našej skupinke boli úžasní. Zapájali sa, správali sa slušne a myslím si, že si to aj celkom užili, čo je pre mňa osobne asi najväčšia odmena.“

Kultúrny program nebol len náučný, ale aj zábavný. Žiaci si zatancovali a zaspievali. Podľa slov pani riaditeľky: „Oceňujem, že program bol ozajstnou ŽURkou – okrem žiakov a učiteľov v ňom ochotne vystúpili aj rodičia. Mám z nás jednoducho radosť. Vieme, že chceme byť spolu aj mimo vyučovania a dokonca v priestoroch školy. Asi sa tu cítime dobre, hovorím si len tak pre seba.“

Atmosféru úprimnej radosti a zábavy na úrovni bolo naozaj cítiť všade navôkol. Žiaci spolu naozaj radi trávia čas a neprekáža im, aj keď je to v budove školy. Blíži sa Mikuláš a s ním aj vianočné obdobie, veríme, že v škole budú prebiehať ďalšie krásne aktivity.

                                                                             Veronika Jenčová, Deborah Bertová, sexta, @YREnaGJAR

uniforma

rovesnicke vzdelavanie

koncert2

koncert1


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov