preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Ekotopfilm tour 2023

Prehliadka víťazných dokumentárnych filmov Ekotopfilm prebieha v Prešove každoročne dva dni. Na GJAR už tradične navštevujeme tento festival dvakrát. Tento rok, 24.októbra 2023, sa festivalu zúčastnili triedy osemročného gymnázia – príma až kvarta a v nasledujúci deň, 25.októbra, festival navštívili triedy prvého ročníka štvrročného gymnázia a kvinta z osemročného gymnázia.

Doobedie festivalu býva venované deťom a mládeži v rámci Junior festivalu, pričom dokumentárne filmy a sprievodný program je prispôsobený ich vekovej kategórii. Organizátori Junior festivalu sa snažia vybrať inšpiratívne krátke filmy, ktoré svojim príbehom a myšlienkou rozprávajú mladej generácii posolstvá ochrany prírody, podpory ekológie a ochrany životného prostredia. Filmy sú z celého sveta.

V sprievodnom programe festivalu sa tento rok žiakom osobne predstavil mladý košický filmár Dominik Bari, ktorý pútavo rozprával o tom, ako pripravuje dokument o jednom z najizolovanejších ostrovov na svete. Dominik Bari bol prvý Slovák, ktorý navštívil ostrov Palmestron v Tichom oceáne, kde žije len 28 ľudí v troch klanoch. Všetci majú jedno priezvisko – Marsters. Zo svojej predchádzajúcej tvorby predstavil film Ojmiakon: Príbeh najchladnejšieho obývaného miesta. Dokument zachytáva život obyvateľov mestečka, v ktorom bola nameraná najnižšia teplota -71,2 °C. Dedina Ojmiakon leží na Sibíri, približne 5 300 kilometrov na východ od Moskvy. Tento dokument bol v roku 2019 kvalifikovaný na Oscara a vyslúžil si celosvetovú pozornosť.

 


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov