preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

     Začiatkom októbra 2023 sa žiaci každej prvej triedy 4-ročného gymnázia a tiež kvinty 8-ročného gymnázia zúčastnili finančného vzdelávania v pobočke Národnej banky v Košiciach. Jeho cieľom bolo priblížiť svet práce a peňazí zážitkovým a interaktívnym spôsobom.

     Žiaci mali možnosť pochopiť súvislosti medzi svojimi záujmami a svojimi silnými stránkami v kontexte výberu budúceho povolania. Vyskúšali si prácu v svojom preferovanom povolaní, za ktorú získali mzdu. Naučili sa orientovať v pojmoch superhrubá, hrubá a čistá mzda a dozvedeli sa o základoch daňovo-odvodového systému na konkrétnych príkladoch. Následne vo svojich fiktívnych rodinách zostavovali rodinný rozpočet, čím mali priestor na nácvik realizácie finančných rozhodnutí v kategóriách bývanie, strava, doprava a pod. O položkách rozpočtu diskutovali ešte aj cestou domov.

 

 

     Koncom októbra 2023 prišli finanční odborníci z praxe diskutovať s našimi tretiakmi a septimánmi o investovaní, finančnom plánovaní, sporení, poistení a dôchodkoch. Na konkrétnych ukážkach z praxe mali žiaci možnosť inšpirovať sa, ako správne pracovať s peniazmi. Zaujímavou cestou dostali návod, ako robiť správne finančné rozhodnutia ešte skôr, ako dostanú do rúk svoju prvú výplatu. Dozvedeli sa, ako fungujú zdravotné i komerčné poisťovne, sociálna poisťovňa, čo riešia a koľko peňazí zárobkovo činných ľudí sa tam odvádza.

 

Fotogaléria z finančného vzdelávania v NBS:

 

20231010 084424 1 11zon

 

20231010 084428 2 11zon

 

picture4 3 11zon

 

Fotogaléria z finančného vzdelávania na GJAR:

1698518676269 2 1 11zon


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov